Tuesday, October 15, 2019

තුර්කි බෝසා



බෝසා යනු පැසුණු බීම වර්ගයක් වන අතර 4 වන සියවස දක්වා දිවෙන තුර්කියේ පැරණිතම පානයකි. ශීත සෘතුවේ දී බෝසා ප්රධාන වශයෙන් පානය කරන අතර දැන් සුලභව දක්නට නොලැබුණත්,බෝසා අලෙවිකරුවන් සීතල ශීත වීදිවල ඇවිදිමින් “බෝසා” යනුවෙන් කෑගසනු ඔබට තවමත් ඇසෙනු ඇත. සුපිරි වෙළඳසැල්වල සහ වෙළඳ කුටිවල විකිණීමට ඇති විවිධ වෙළඳ නාම බෝසා ද ඔබට පෙනෙනු ඇත.
බෝසා තුර්කියේ පමණක් නොව, ඇල්බේනියාව, බොස්නියාව සහ හර්සගොවිනා, බල්ගේරියාව, කසකස්තානය, කිර්ගිස්තානය, ලිතුවේනියාව, මැසිඩෝනියාව, මොන්ටිනිග්රෝ, පෝලන්තය, රුමේනියාව, සර්බියාව සහ යුක්රේනය යන රටවල විවිධ වර්ගවල බෝසා වර්ගද ඇත.
තුර්කි බෝසා තිරිඟු ,ඩුරම්, ජලය, සීනි, බැදපු කඩල සහ කුරුඳු වලින් සාදා ඇත. එය විටමින් සහ කාබෝහයිඩ්රේට් වලින් පොහොසත් ය. බෝසා ඇති විටමින් සමහරක් කැල්සියම්, යකඩ, නියාසින්, පොස්පරස්, රයිබොෆ්ලැවින්, තයමින් සහ සින්ක් ය.
බෝසා වලින් කුස පිරීම සහ උණුසුම් වීම සිදු වන අතර මේ නිසා සහ පානයෙහි පෝෂණ ගුණය නිසා ඔටෝමාන් හමුදාවට බොසා ලබා දුන් බව පැවසේ.
17 වන සියවස දක්වා තුර්කි බොසා හි 1% ඇල්කොහොල් අන්තර්ගතයක් තිබුණි. 17 වන සියවසේදී ඉV වන සුල්තාන් මෙහමඩ් මත්පැන් තහනම් කළේය. මෙම තහනමට බෝසා ද ඇතුළත් විය. 17 වන දින තහනමට පෙර ඉස්තාන්බුල්හි බොසා සාප්පු 300 ක් පමණ තිබුණි. 1000 පමණ රැකියාව අහිමි විය.
19 වන සියවසේදී ඇල්බේනියාවේ සිට ඇල්කොහොල් රහිත වර්ගයක් ඔටෝමාන් මාළිගාවල ජනප්රිය වූ අතර බෝසා යළිත් සමාජයේ ජනප්රිය විය. තුර්කියේ වර්තමානයේ ඇත්තේද මෙම වර්ගයයි.
තුර්කියේ පැරණිතම බෝසා සාප්පුව 1876 දී ආරම්භ කරන ලද්දේ හසී ඉබ්රාහිම් සහ හසී සාදික් සහෝදරයන් විසිනි. ඔවුන් වීෆා බෝසා නිර්මාණය කළ අතර එය බෝසා හි පැරණි වර්ගයට වඩා උකු ගතියෙන් වැඩිය. මෙම වැඩිය. බෝසා මිලට් වලින් සාදා ඇති අතර එය තම්බා පසුව ජලය සහ සීනි එකතු කරයි. ඔබට තවමත් ඉස්තාන්බුල්හි වීෆා හි වීෆා බොසාසි වෙත ගොස් ඔවුන්ගේ සුප්රසිද්ධ, මුනුබුරු මිනිබිරියන් විසින් සාදන ලද මෙම සුප්රසිද්ධ බෝසා පානය කළ හැකිය.


සමහර බෝසා හි අඩු ඇල්කොහොල් අන්තර්ගතය නිසා බෝසා සමහර විට බෝසා බියර් ලෙස ද හැඳින්වේ. බෝසා සෑදීම සඳහා අවම වශයෙන් දින 4 ක් ගත වේ. තුර්කිය අවට බොහෝ වෙළඳසැල් වලින් බෝසා ලබා ගත හැකි අතර ඔබට එය එක්සත් රාජධානියේ සහ එක්සත් ජනපදයේ තුර්කි සාප්පු වල හෝ අන්තර්ජාලය හරහා සොයාගත හැකිය.

No comments:

Post a Comment